Yerel İktidarların Gençlere Yönelik Politikaları: Pendik ve Kartal Belediyeleri Örneği
Özet
Küreselleşmenin ve teknolojinin etkisiyle değişen dünya sisteminde bireylere bakış açısının da değiştiğini, eski usul bireye yaklaşım tarzından yeni formül ve metotlarla bireylere yaklaşım söz konusu. Dünyada ve Türkiye’de artan genç nüfus değişim ve dönüşümden en çok etkilenen kesim olarak karşımıza çıkmaktadır. Gençlere yönelik korumacı ve kollayıcı yaklaşım yerine, gençlerin toplumsal yaşama ve siyasal katılıma çok boyutlu olarak katılmalarının sağlanması ve onlar için yeni politikalar oluşturulması bunlara örnektir. Gençlerin toplumsal ve siyasal hayata katılımı konusunda kamu kesiminin yanında, özel sektör ve sivil toplumda çalışmalarını daha kapsayıcı hale getirmektedir. Değişen ve gelişen anlayışla birlikte gençler, yerel yönetimlerin odağı ve paydaşı konumuna gelmiştir. Belediyeler gençlere yönelik kişisel gelişim, gönüllülük faaliyeti, sportif faaliyetler, üniversite eğitim desteği, yakacak/yardım desteği, istihdam desteği gibi çalışmalar ile gençliğe duyarlı bütçeleme yapılmaktadır. Bu bağlamda gençlik yerel yönetimler için önemli bir hedef kitlesi haline gelmiştir. Bu çalışmada, iktidar ve ana muhalefet partilerinin yerel düzeyde gençlik politikaları karşılaştırmalı olarak ele alınmış ve gençlik tahayyülleri ortaya konulmuştur.
İndirmeler
Referanslar
ACAR, İ. –Pendik Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürü-,“Belediye Gençlik Hizmetleri”, Görüşme, İstanbul, (24.08.2017).
BAŞ, Halim (2016), “Yerel Yönetimlerin Gençlere Yönelik Hizmetleri: İstanbul Esenler Gençlik Merkezi Örneği”, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
KARTAL REHBERİ (t.y.), “Kartal İlçesinin Tarihi”, E-Haber, http://www.kartal.bel.tr/tr/kartalrehberi/KartalHakkinda.aspx (Erişim Tarihi: 29.12.2017).
KARTAL BELEDİYESİNİN TARİHİ (t.y.), “Nüfusu ve Yerel Seçim İstatistikleri”, E-HABER, https://www.yerelnet.org.tr/ilceler/ilce.php?ilceid=198652 (Erişim Tarihi: 15.02.2018).
OKTAY, Tarkan, (2017). “Gençliğe Yönelik Politika ve Uygulamalarda Yerel Yönetimlerin Rolü”. Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi. S.6.(3), ss.309-336.
PENDİK REHBERİ (2015), “Pendik İlçesinin Tarihi”, E-HABER, https://www.pendik.bel.tr/sayfa/detay/pendik-tarihi 29 (Erişim Tarihi: 29.12.2017).
PENDİK BELEDİYESİNİN TARİHİ (t.y.), “Pendik Belediyesinin Yerel Seçim İstatistikleri”, E-HABER, https://www.yerelnet.org.tr/belediyeler/belediye.php?belediyeid=128394 (Erişim Tarihi: 15.02.2018).
PENDİK REHBERİ (2015), “Pendik Belediyesinin Tarihçesi ve Nüfus Yapısı”, http://www.pendik.gov.tr/tarihce (Erişim Tarihi: 15.02.2018).
SİNCANLI, N. –Pendik Belediyesi Kültür İşleri Müdürü-, “Belediye Gençlik Politikaları”, Görüşme, İstanbul, (24.08.2017).
UÇAR, A. –Kartal Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü-, “Belediye Gençlik Politikaları”, Görüşme, İstanbul, (20.08.2017).
YENTÜRK, N., Y. KURTARAN ve G. NEMUTLU (2008), “Türkiye’de Gençlik Çalışması ve Politikaları” , İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2.Baskı.
sayılı Belediye Kanunu, (13.07.2005 tarih ve 25874 sayılı Resmi Gazete).